vrijdag 12 juli 2013

Burning Eye


Het is vakantietijd, en dat kan je merken. Je struikelt werkelijk over de karpervissers.

De jeneversloot  laat ik voorlopig maar eens rusten, triest eigenlijk dat dit kei en kei heldere water leuke plaatjes oplevert maar aan de andere kant de karpers nergens maar dan ook nergens rust hebben..continue worden ze van alle kanten belaagd door karpervissers  en “zogenaamde jonge snoekvissers”die met grote pluggen de soms zichtbare karpers proberen te “tjoekelen”Als ik vraag  “vind je dit nou normaal wat je aan het doen bent?” krijg ik te horen ,waar bemoei  je je mee..Gelukkig bestaat er over de gehele lengte van het water een overhangende bomenrij waar de karpers zich meestal ophouden. En ook daar hebben ze geen rust, van alles wat maar eetbaar is beland tussen de takken en struiken kortom voor de karpers één  grote stress zooi
Maar voor wie niet te beroerd is een stuk te lopen, die kan de rust nog vinden. Ongeveer 20 minuten  door een gigantisch maïsveld lopen doen mij belanden bij een prachtige stek, hier vind ik weer de rust. Fraaie plompevelden, overhangende bomen en een natuurlijke landelijke omgeving met een visbezetting waar geen mens kijk op heeft.  Ja het stroomt soms wel behoorlijk , een licht pennetje haalt hier dus niet veel uit. En karpers..ja die zitten er wel degelijk.


Iemand die laatst reageerde schreef  dat de T.L. methode goed werkt op stromend water. Oké nog maar een keer proberen dan.. geloof het of niet maar een fatsoenlijke wegtrekker krijg ik na een aantal uren niet voor elkaar…Wat wel regelmatig gebeurd zijn  opstekers,logisch ook. De lijn naar de pen trim ik tot er een 2 centimeter van de forse pen bovenstaat , bij de minste geringste aasopname komt meteen die pen eruit. In het begin veel mis geslagen en uiteindelijk een paar brasems gevangen op die opstekers.

Two Tone zeelt op T.L.methode
Ik besluit er een boilie aan te doen, aan de hoofdlijn maak ik een lusje en monteer met “de verkeerde knoop  “ de haak. Het enigste 6mm loodje plaatst ik op 10 centimeter van de haak. De hengel gaat in de aanslag en na een minuut of 10 sla ik op een opsteker een zeelt vast.


Een hele mooie vis om te vangen. Onmiddellijk zie ik dat het een two tone is, heel apart ik zie ze op het web niet vaak langskomen. Als bijvangst tijdens het karpervissen beslist geen straf!
Hopelijk de volgende keer een karpervangst!

Groeten Hans


15 opmerkingen:

 1. Jammer dat de mensen geen respect meer hebben voor elkaar en voor de natuur! Je kon gelukkig nog "vluchten" naar een mooi stukje water. En wat een prachtige zeelt! Echt apart die Two Tone. Ik heb het nog nooit gezien! De TL methode brengt aparte vissen naar boven :))))) Ben je na een tijdje niet geneigd om het pennetje weer anders af te stellen. Ik zit zelf ook na te denken waarom mijn pennetje wel onderging met de TL methode. Misschien dieper water ik weet het niet? Misschien krijg je meer aanbeten met een lichtere pen en 1 lichte loodkogeltje. Ik zal het ook eens uitproberen! Stof tot nadenken.

  Groet, Björn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Omdat bij het opnemen van het aas en een pen die op overdiepte staat...krijg je volgens mij met de T.L.methode altijd eerst een opsteker.met het aas in de bek en het loodje gelift geeft een wegtrekker onheroepelijk weerstand op de niet uitgelode pen.

  Groeten Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Hans,

  Mooi om te lezen hoe jij de visserij en natuur benadert. Jouw stukjes blijven mooi om te lezen en zijn zondermeer inspirerend (pendriften aanwakkerend).
  Heb van de week 2 grote/sterke vissen verspeeld op groot water. Ene losschieter (kan gebeuren), de andere vast gezwommen op een marker van een statische visser (zonder)!

  Kijk altijd weer uit naar een stukje van jou. Voor mij is deze manier van vissen na ca. 30 jaar statische visserij een openbaring. Het (bij)lerend effect van jouw stukjes is een bijkomend voordeel, tenminste als men in staat is de details tussen de regels eruit te filteren.

  Ps. De chairpak die jij hebt is volgens mij niet meer te koop???

  grt.
  Henk (Pencarp)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Henk,

   Dank je wel voor je bericht!

   Meestal schrijf ik direct na een pen/oppervlaktesessie mijn belevenis op.
   Alles zit dan nog vers in mijn hoofd en ik voel nog letterlijk de trillende handen boven het kurk bij het zien van het wankelende pennetje wat soms beroerd word door een staart.

   Bijzonder dat je na 30 jaar statisch gevist te hebben nu het actieve penvissen hebt opgepakt!

   Goed om te lezen dat je tussen de regels wat bruikbare informatie kan vinden.

   Groet Hans

   Verwijderen
 4. Ha Hans

  Je bent lekker bezig, na een aatal mooie karpervangsten een echte twotone tench, bijzonder gezicht zeg!
  Die TL methode, we hebben het er al een paar keer over gehad. Ikzelf streef vaak het tegenovergestelde na (en jij volgens mij ook), zo min mogelijk lood en weerstand creeëren. Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat het geen waar je ECHT in geloofd het beste voor jezelf werkt.

  gr Andries

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Andries,

   Klopt helemaal Andries,aan de andere kant is het altijd de moeite waard om zaken die betrekking hebben op karpervissen verder uit te diepen.
   Penvissen, stekken maar ook aas en voer..er valt nog zoveel uit te proberen en te onderzoeken..en inderdaad dingen die ECHT werken daar moet je niets aan veranderen.

   Groeten Hans

   Verwijderen
 5. Hans, allereerst, wat een mooie foto die van het oog! Ik maak ze ook geregeld, maar eentje die er zo uit ziet nog niet. Heb het idee dat je op de een of andere manier in hun ziel kunt kijken ofzo... Two-tone zeelt zie je zelfde inderdaad, maar een two-tone met contrast als deze heeft heb ik nog noot gezien. Ik zou zeggen, en niet alleen vanwege de zeelt, lekker doorlopen naar dit stuk water en de tjoekelaars in hun sop laten gaar koken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de een of andere manier word ik door zo een zeelt oog naar binnen getrokken
   Als de foto scherp genoeg is om hem te vergroten dan kan zo een oog spectaculair worden vooral met die kleuren,maar ook de porieen in de zeelthuid!. Ik heb na de vangst eens zitten googelen naar afbeeldingen van twotone zeelten,ze zijn er niet zoveel.wel enorme exemparen met dikke buiken en zware gewichten.De komende tijd zal ik inderdaad meer gaan vissen in een rustige omgeving

   Verwijderen
 6. Hallo Hans,

  Toch leuk dat jij de TL methode ook eens uitprobeert en ja dan kan het wel eens een karperloze sessie zijn. Prachtig verslag en mooie foto's weer! Dat van die tjoekelaars verbaast me niet zo, ook op onze verenigingswateren hebben we last van dat 'petjesvolk', je ziet al op afstand dat het geen echte vissers zijn. Net zoals zij de social media gebruiken willen zij ook 'vissen', instant en zonder erover na te denken over hoe je zoiets nu het beste aan kan pakken. Waar zijn we als opvoeders mis gegaan? Bij onze controles proberen we nog een beetje besef bij te brengen van hetgeen ze verkeerd doen en wat we minimaal van ze verwachten. Bij herhaaldelijke overtredingen hebben we echter geen keus: innemen die visdocumenten, dus afscheid nemen van dit soort gasten.
  Vergeet bijna dat er nog een steeds groeiende groep jeugd is, die wel wil leren en ook hun talent laat zien. Laten we daar zuinig op zijn!

  Hartelijke pengroeten,
  Jan Schaart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jan,

   laten we onze energie maar steken in zaken waar we zelf maar ook anderen gelukkiger van worden!

   Gr.Hans

   Verwijderen
  2. Hans,

   Zo is het maar net !

   Groet,
   Jan.

   Verwijderen
 7. Alsof je naar een brandende zonsverduistering zit te kijken. Hele bijzondere vis. DIe vergeet je niet snel.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Michael,

   De enkele keren dat ik een zeelt "per ongeluk"vang dan is er wat mee aan de hand. Je zult vast nog wel herinneren het verhaal over "hoe vang je een orka zeelt" heel apart met die donkere vlekken.

   Verwijderen
 8. Een fantastische vis! Kun je naar blijven kijken. Van harte Hans!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Frank.

   Thanks!

   Inderdaad een bijzondere zeelt;)

   Gr.Hans

   Verwijderen