zondag 11 september 2016

Penvissen met Dale tussen de mini plompen

 Na een lange rit arriveer ik in een aardedonker en godverlaten West-Friese polder, ik trek de sleutel uit mijn contactslot gooi de deur open en snuif de geur op van een naar hooi en grasland ruikende Hollandse polder.
Het is half 6 en Dale is nog in geen velden of wegen te horen of te zien maar ik ben ook een stuk vroeger dan gepland. Op de tast vind ik mijn koeltas en pak maar eens een krentenbol en met de bol tussen de kaken geklemd geeft het mij de gelegenheid om ondertussen ook alvast wat voer te strooien bij een vuilbalk.
 
 
Ik realiseer ik me dat Dale en ik ondertussen al bijna 7 jaar samen vissen, meestal om en om en soms plakken we er een dagje extra tegenaan. Het is niet hoogdravend wat we doen gewoon ergens een pennetje laten zakken beetje ouwehoeren over haken en pennetjes en wat ons nog meer bezighoud..en verder zien we het wel.
 
Dale is ondertussen op de afgesproken tijd gearriveerd en na een kort praatje gaan we samen een aantal voerplekken aanleggen.
 
 
De met vele miniplompen begroeide poldersloot staat in verbinding met een gemaal wat er voor zorgt dat er meestal wat stroming staat.
 
 
Het voeren met klein aas heeft tot gevolg dat de aanwezige witvis massaal de kleinere delen eruit pikken. De karper aanwezigheid is echt fantastisch om te zien..je ziet ze aankomen.. sporen trekkend door de planten. Op de voerplek zelf zie je de plompen in een soort draaiende beweging naar beneden gaan. adembenemend om te zien. Dit spektakel is van korte duur, er worden meestal door meerdere karpers wat flinke happen partikels genomen en vervolgens verdwijnen ze uit het zicht vaak met mijn maiskorrels achterlatend.
Ik vis in tegenstelling tot Dale met mais uit blik.. hij gebruikt liever tijgernootjes om de witvis uit te schakelen. Dale wist dan ook de eerste karper te landen.
 

Daarna mocht ik ook een polderschub vangen, helaas geen foto..

 

 Dale in zijn groene wereld!


Ook deze voor Dale


Deze schub presteerde het om muurvast in de miniplompen vast te zitten.
Dale kwam aangesneld gleed door een bed van brandnetels de sloot in maar wist de karper te bevrijden!! Nogmaals mijn Dank Dale!

Ondanks de pittige hitte werden er toch nog 5 polder karpers gevangen, maar de sfeer en de beleving van zo een dag is met geen goud te betalen.

Groet Hans
 

4 opmerkingen:

 1. Keurig verslag, Hans! Ik heb ervan genoten en hoop dit de komende jaaaaaren nog te blijven doen! Vast wel ;-). En goed om weer wat van je te lezen!

  Groetjes,

  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verslag hans! Groeten hans ( hvp)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi Hans en Dale, heerlijk als je zo samen kunt vissen en beleven!

  BeantwoordenVerwijderen