zaterdag 22 oktober 2016

Gedachten zijn krachten.

Een karper uit een ver verleden gevangen in zijn tijdelijk verblijf.
 

Als je op zoek bent met een fotocamera in je hand naar konijnen dan is het handig in een gebied te gaan zoeken waar veel konijnen zich vertonen. bijvoorbeeld in een uitgestrekt gebied met grasland.weiland na weiland speur je af naar hun aanwezigheid.
hoe opener het gebied hoe groter de kans ze te vinden. Maar bij het minste onheil zijn ze allemaal vertrokken..


Regelmatig bezoek ik een zeer helder water, het is daar soms zo helder dat ik mijn aas op een meter diepte gewoon zou zien liggen. In een omtrek van zeg 10 meter kan ik overal op de bodem kijken. Meestal zie je geen enkele vis zwemmen op een paar brutale baarsjes na. met wat lokvoer lukt het soms wat karper op de plek te krijgen.


Een aantal karpers zijn aan het azen met behoorlijke vertroebeling tot gevolg.
Het moment om zeer voorzichtig het aas neer te leggen.


Een karper komt met het aas in de bek naar boven met gevolg dat de pen plat komt te liggen. De welbekende opsteker is een feit.. aangezien ik een bloedhekel heb aan die opstekers wacht ik tot een beter moment van aanslaan.


De buit is binnen en ondertussen kan de camera worden klaargezet.
Wat ik eigenlijk probeerde te vertellen is dat als ik vis in helder water de pen alleen maar te water gaat bij zichtbare activiteit van karper...het zou raar zijn in helder water ergens te gaan vissen als je geen vis ziet..

Aangezien ik meestal ook nog gebruik maak van een fiets kan het gebeuren dat ik binnen een half uurtje weet of het zin heeft om door te gaan.

Andere wateren waar het zicht nihil is zouden stekken kunnen hebben die eveneens karperloos kunnen zijn maar omdat zichtbare indicatie ontbreekt ga je meestal toch een poosje proberen.. maar er zijn nog een aantal factoren die dan de aanwezigheid van karper verklappen. Leuk misschien om in een volgende blog daar wat dieper op in te gaan.

PS; Een potje met geluk.


Langs het water staan wat bomen een heesters waarvan sommige noten maar andere ook vruchten dragen.


Als een soort "natuurlijk" voedsel komen er veel op de grond maar ook in het water terecht.
Daarop inspelend heb ik mij eens een potje harde mais op sterk water aangeschaft.
Het was een product wat om onverklaarbare reden onverkoopbaar was geworden.
Een bekende Engelsman sierde met zijn hoofd het etiket op het potje wat sterk was afgeprijst. De inhoud deed mij denken aan de vruchten die in het water vielen..


Ik kan jullie verklappen dat er ondertussen zeker 30 karpers zijn gesneuveld aan de harde korrels uit het potje. het bijzondere is dat de inhoud niet verzuurd of beschimmeld.


Groeten Hans

9 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal met info tussen de regels Hans.
  Dat heldere water lijkt bijna melkachtig? Gekke kleur zeg.
  In polders waar met de alle Brusselse wetgeving het water glashelder is en er ondertussen meer planten dan water zijn zoek ik vaak de open en troebele delen, de vis is dan nooit ver weg. Kost soms wat tijd maar dan weet je wel dat je in de buurt van de vis aan het vissen bent!

  gr Andries

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bedoeling was om het water zo helder te krijgen dat de planten meer kansen kregen. Hier was de plantengroei van fonteinkruid zo hevig dat ze meerdere keren met de maaiboot zijn langs geweest. Uiteindelijk na diep nadenken nu met wortel en al eruit gehaald...briljante filosofie.

   Verwijderen
 2. Duidelijk verhaal en platen Hans! Ja, dat heldere water op sommige plekken, dat ken ik wel.
  Zichtvissen is dan inderdaad erg logisch Hans, als je geen vis ziet hoef je er ook niet te vissen.
  Ik vraag me af of de vis dan eerder op die heldere plekken komen als het donker is of wordt, dan wanneer het overdag, dus licht is. Ik denk het wel!

  Mij overkomt het nog wel eens, wanneer ik in het donker begin te vissen op de stekelvissen. Dan vang ik vaak op plekken waar het heel helder is vis, maar zodra het daglicht doorbreekt is het over.

  Groet,
  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk wel dat je gelijk hebt Bas. Donker is beter. Afgezien daarvan blijven karpers ongelofelijk op hun tenen lopend de stekken benaderen..
   ieder zintuig staat op scherp en in vertrouwen azen heb ik zelden gezien. Vergelijk het maar met in je eentje een bord soep eten in een mega verlichte hal...Groeten Hans

   Verwijderen
 3. Mooie foto's Hans, hartversnellend spannend dat visuele aspect!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Boudewijn, bij jou is het op je onderwater foto's ook meestal kraakhelder. Ik mag toch aannemen dat het vastleggen van karpers/ en vangen in jou regio ook best lastig zal zijn met de nodige schrikreacties ten gevolg? mvg Hans

   Verwijderen
  2. Klopt Hans, ondanks dat het een andere situatie is dan bij troebel water zijn er denk ik wel wat parallellen te trekken. Het vastleggen vergt wat meer geduld en inzicht in het gedrag van de karper en dat gaat lang niet altijd goed. Ook door factoren buiten mijn schuld.

   Verwijderen
 4. Hoi Hans,
  leuk en mysterieus 'verslag'. Het heldere water kan ervoor zorgen dat je effectiever kunt vissen, maar haalt wel weer wat 'verassing' weg, in tegenstelling tot troebel water. Het zijn als het ware twee aparte visserijen binnen 1 methode. Allebei hebben ze zo hun charmes! Ik spreek inmiddels uit ervaring ;-).

  Groetjes,

  Dale

  PS: leuk om af en toe weer wat van je te lezen. Lekker zo gedoseerd houden!

  BeantwoordenVerwijderen