dinsdag 26 maart 2013

Penvis Avontuur in France


Vanaf Januari  heb ik mij bezig gehouden met “achterstallig onderhoud” mbt  steeds maar voor mij uit geschoven zaken. En ik moet zeggen als dat dan weer achter de rug is..dat ruimt op, maar ook in je hoofd! Het lezen en reageren op berichten van medebloggers is er bij ingeschoten..sorry daarvoor. Er is in die periode wel een paar keer gevist, maar bij mij bleef de teller op nul staan.

In de 2e week van Maart had ik een vorig jaar geboekt weekje Frankrijk staan, helaas dreigde dat niet door te gaan omdat er in Noord-Frankrijk op sommige plekken bijna een meter sneeuw was gevallen. Met belangstelling volgde ik het journaal waar een Nederlander al 2 dagen met zijn auto vast stond met als enige bezit een blikje cola..Toen donderdags de boel op de A1 weer in beweging kwam besloot ik vrijdags de auto te gaan laden om zaterdags vroeg te kunnen vertrekken.
 
Op weg richting Parijs en ver daar voorbij kwam ik in de berm kilometers lange wanden van sneeuw tegen..bij de tankstations liepen opvallend veel in camou legergroen gestoken andere gelukzoekers.
10 uur na ons vertrek reden Mieke en ik het bospad in dat toeging verleent naar het enige huis aan het 6ha meer. Er stond een snijdende wind en het was 5 graden…In tegenstelling tot voorgaande jaren had ik nu geen enkele behoefte om de visspullen in orde te gaan maken..eerst maar eens wat bijtanken.

Evenals in Nederland was ik ook nu niet van plan gezien de lage water temperatuur veel te gaan voeren, een zakje boilies wat potjes met popups en als geheime wapen 15 kilo tot stof oplosbare babycorn mais pellets moest voldoende zijn deze week.
In al de jaren dat ik nu in Frankrijk op karper heb gevist ben ik nog nooit iemand met een penhengel tegen gekomen, een mooie gelegenheid om nu eens te kijken of een Franse karper met de pen te verleiden is. In heel veel gevallen zie ik afstandvissers hun voerboot de kant in varen om daar hun rig te droppen…op meerdere plekken rond het meer strooide ik een paar flinke handen babycorn  een meter uit de kant, meestal net voorbij het aangespoelde drijfvuil en het liefst op de windkant.


                                                            Een prachige vuilhoek met de wind erop!


                                                 De kom met het bootstijgertje en in de verte de oude eendekooi


                                                                                De oude eendenkooi

De eerste dagen leverden de kantstekken geen enkele aanbeet op, toch voelde ik dat het moest gaan komen en bleef spaarzaam doorvoeren,ondertussen had ik nog 2 hengels in het midden uitstaan op de piepers maar ook daar bleven de aanbeten uit. De voorgaande jaren dat ik hier heb gevist heb ik heel vaak vanuit de roeiboot zogenaamde harde plekken opgezocht met een lange bamboestok en gevonden….totdat…het bloedheet werd. Toen ben in eens gaan zwemmen en lopen naar mijn gemarkeerde harde plekken. Het bleek dat de bodem voor een heel groot gedeelte bestaat uit een dikke laag “vloeibare vla achtige substantie” van wel 30 cm dik….dit heb ik nooit kunnen voelen met de bamboestok..Mijn lood en onderlijntjes zinken daar met gemak doorheen, ook het voeren heeft als resultaat dat alles aan het zicht word ontrokken. Aan de andere kant heeft de karper er blijkbaar geen moeite mee om zijn kostje in deze omstandigheden toch bij elkaar te zoeken .


                                                           alles tot in de kleinste details word gecontroleerd

Ik kwam er al snel achter dat de babycorn wel 24 uur nodig had om uit elkaar te vallen en tot stof over te gaan,een grote container gevuld met water en de babycorn werd na 24 uur een pap!Het strooien met die pap zorgt voor een extreem groot voerspoor in alle waterlagen en blijft drijven op die “vloeibare bodem” wel proeven maar niet eten..!

Een zwevend uitgebalanceerd aasje vormde een perfecte presentatie op de penhengel.Eindelijk wist ik na dagen ploeteren een aanbeet te forceren,het is een niet na te vertellen ervaring  hoe het voelt om op een penhengel een bak aan te slaan..je slaat aan en er komt niets mee..maar het zet zich onverstoorbaar in beweging als een loc…..het enigste wat ik tijdens die gierende slip kon doen was meelopen naar een plek waar de kans wat groter zou kunnen zijn om hem te landen.Dankzij het koude water werd het gevecht meer op gewicht dan op snelheid en kracht gevoerd.
Niets forceren, soms wat geven en wat nemen liet mij na 10 minuten een schitterende spiegel zien.
Na wat nieuwe pogingen en uithalen sloot het net zich om deze beauty!!Eigenlijk was ik voldaan en tevreden na deze vangst, toch lieten de 2 afstandhengels ook nog van zich horen.Wat vissen betreft was het vanaf woensdag gedaan..door alle regen en wind  de rest van de week met hoge koorts op de bank en mocht van Mieke niet meer vissen......ach een beetje keuvelen een glaasje wijn en wat stokbrood maakte een hoop goed!!
Hopelijk komt er in Nederland spoedig een einde aan de winter.

Groet Hans

13 opmerkingen:

 1. Hans,

  Viva la France..!! Maarre.........jammer dat we thuis zulke spiegels niet vangen..!!

  Groet, Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat een enorme bakken. Begrijp nu waarom je rustig door ging met voeren en proberen. Enneh, leuk om weer wat van je te lezen.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Hans,

  Fijn dat het goed met je gaat en fijn dat je weer een bericht hebt geplaatst. Erg leuk ook dat je een franse penkarper hebt weten te vangen! Gefeliciteerd!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Hans,

  Penvissen in Frankrijk dat hoor je niet veel! Maar je heb laten zien dat het wel zeker mogelijk is. Moet een prachtige beleving zijn geweest zo'n grote karper aan de haak. Leuk weer wat van je te horen.

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Hans,

  Dat is nog eens doorzetten. Wat een gedrevenheid.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je ziet weer dat als je gelooft in je eigen ding, je vertrouwen hierin wordt uitbetaald. Wat een varkens Hans! En goed te horen dat je een hoop hebt kunnen wegwerken. Vissen met van alles in je achterhoofd is niet zo ontspannen als je zou willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Hans en Mieke zo weer thuis dus en redelijk genoten van deze week Hans ziek daar gaat lekker dus.
  Hans penvissen in France is dus niet zo bekend maar het werd al eerder door kennissen van mij gedaan, en met succes dus verbaasde mij het niet dat ook jij daar succes zou halen, mooi omschreven en mooie vissen ze zijn jou gegund.
  Groet Hennie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Hans,

  fijn weer wat van je te horen! Penvissen op frankrijkbakken, heel gaaf, dat moment wat je bescrhijft na het vastslaan met de penhengel, de niet te stuiten weesrstand die daarna op gang komt; schitterend. Had je nog aangepast, zwaarder penmateriaal meegenomen of gewoon een gemiddelde penhengel?

  Groeten Andries

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Hans,

  Wat leuk dat je weer een verhaal schrijft. Mooi om te lezen dat je vrouw ook gewoon de ruimte geeft en op tijd halt roept. Haha, herkenbaar. Het penvissen in Frankrijk lijkt mij ook geweldig. Raar toch dat je haast geen penvissen in Frankrijk kan ontdekken (op internet). Het wordt er wel veel gedaan en heet er volgens mij "carpe la traque" of gewoon "carpe stalking".Hierover is weinig te zien op het net merkte ik ooit eens, toen ik tevergeefs op zoek ging naar Franstalige blogs over penvissen.
  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Hans,

  leuk verslag! De rust straalt er vanaf. Gewoon 'relaxed' vissen. Eventjes dat koppie leegmaken en gaan doen waar je goed in bent.

  Schitterende vissen! Gefeliciteerd.

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ziet er koud uit Hans ,toch een knappe prestatie

  gr Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie foto's Hans en super mooie vissen.

  Groeten,

  William

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Hans,

  Ik ben een beetje laat me reageren op je post. Je was op een werkelijk betoverende plek. Ik wed dat je in nopjes was? Mooie vangsten by the way!
  Hopelijk waren de weergoden je gunstig gestemd, is toch een zware dobber zo in de koude.

  Groet Willem.

  BeantwoordenVerwijderen