vrijdag 27 augustus 2010

BB SpecimenRods Hexagraph Avon 1 LB waar ligt de grens...

Vanavond even een paar uurtjes verder met de 1 LB Hexagraph Avon hengel " testen"Aangekomen op de plek neem ik plaats met mijn rug tegen een boom.De Shimano Stradic is voorzien van 0.20mm het pennetje lood en haak is al gereed.Ondertussen schuif ik wat maïs korrels op de haak, maar mijn oog valt op de enorme hoeveelheid brood in het water geen stukjes, nee het zijn hele boterhammen..Wat een zooi denk ik, ze flikkeren er alles maar in..de eenden lusten het niet meer en de karpers hier vreten het al jaren niet.Wat zeg ik DAAR#%$%$# verdwijnt een snee in een grote karpermuil..EN%%%$# op een andere plek hetzelfde..en het gaat maar door en doorrrrrrrr ik word gek!!!! Hoe kom ik aan brood!!!!verderop zie ik wat eenden bakkeleien met oud brood in het gras..
Het water ligt er vol mee maar in het gras word om de laatste stukken gevochten.Sodeflikkers denk ik, ik ga maar eens een robbertje meevechten met die eenden..ik sta voorzichtig op en sluip rustig weg van de boom ,dan trek ik een sprint naar de eenden .Van schrik laten ze het laatste DROGE korstje liggen.!!!!!!Met mijn gewonnen broodschat loop ik terug naar de boom en ga weer rustig zitten De karpers hebben in de tussentijd niet stil gezeten.....slechts enkele stukken zijn nog zichtbaar....Om geen tijd meer te verliezen schuif ik de drijvers en de pen 2 meter omhoog met het lood tegen de pen.De maïs word snel verwijderd en 1/3 deel van mijn kostbare korst gaat op de haak en voorzichtig laat ik het te water.Binnen 1 minuut verdwijnt de korst ..mijn lijn gaat lopen en ik zet de haak.Boem!!!, daar gaat ie als een ontembare intercity scheurt het beest meters en meters nylon van de spoel.Dit is een beul op de BB!!,na een minuut of 5 heb ik weer lijn weten te winnen en de vis begint zijn onzichtbare rondjes te draaien onder de top.Dit heeft ondertussen al een 15 minuten geduurd,maar met een maximaal gebogen hengel komt de vis maar niet omhoog...
Ondertussen hoor ik achter me een fiets met piepende remmen stoppen.Nee He toch niet weer die ... hé!!!denk ik .Maar tot mijn verbazing hoor ik "Mijnheer kan ik u helpen?" alsof mijn gebeden gehoord zijn met piepende fietsers!!Graag riep ik !Een vriendelijk persoon verscheen aan de waterkant,en vroeg heeft u er een karper aan?Jazeker,en vermoedelijk een beste vis, hoe heet je vroeg ik ? Stevan antwoordde hij, kan je ondertussen een foto maken van de dril vroeg ik ?


Dat is leuk voor het nageslacht, de hulpfotograaf schoot ondertussen wat plaatjes en nam weer plaats bij het landingsnet wat vooralsnog niet gebruikt hoeft te worden.Uiteindelijk gaf de karper zich na een 25 minuten over en belandde in het net.Wat een ervaring met dit materiaal zo een vis te vangen
Stevan die trouwens ook ging vissen met de pen wilde de karper wegen .

 
De weger gaf 26 pond aan.... de grens is bijna bereikt.....Groeten Hans

9 opmerkingen:

 1. Dag Hans verhaal was bekend na ons telefoongesprek, maar is zoals gebruikelijk schitterend verwoord door jou dus smullen geblazen.
  Groet Hennie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Hans,

  Met een grote glimlach heb ik dit verslag gelezen! Helemaal top!!!

  Groeten,
  Peter L

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi Hans,

  Waarmee eindigd jouw test met deze hengel als je zulke vissen ermee gaat vangen.


  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie trouwens nu pas dat je helemaal onderaan een show met fotoos hebt draaien. Die mag je wel wat meer onder de aandacht brengen omdat de fotoos zeer de moeite waard zijn.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een Blog om van te smullen....
  Krijg er geen genoeg van,hahah

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mannen,

  Dank jullie wel!

  @ Klaasjan,

  Ik zal nog eens kijken of "de slide show" omhoog te plaatsen is.

  De test met de hengel is wel zo een beetje afgelopen.langdurig drillen vergroot de kans op verspelen...denk ik

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Hans,

  In de eerste plaats een compliment over je leuke site: ik kijk er regelmatig naar en vindt je artikelen en de foto's over je penvisserij prima.

  De afgelopen winter heeft Bart voor mij een Hexagraph Avon nr 3 gebouwd. Dat is eveneens een 11-voeter. De opgegeven test curve door B&W is 1,5 lbs, maar gaat in werkelijkheid eerder naar de 2 lbs toe. Reden van deze aanschaf was dat ik veel tussen de waterplanten vis en de dril van grote karpers met m'n 13-voeters (CJW CSL-H en Silver 1) me een tennis arm bezorgde. .!! Met een kortere stok met veel power in het ondereind kan je veel meer kracht zetten zonder daarbij je elleboog en polsgewrichten te ontzetten.
  Inmiddels heb ik een paar grote graskarpers op deze Hexagraph mogen drillen en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben de prestaties van deze stok. En ja, het oog wil ook wat. Bart heeft de hengel op mijn verzoek voorzien van een lang kurken handvat met reelringen om er een nostalgische uitstraling aan te geven. Nou, je vist zelf met BB hengels dus je kunt je voorstellen wat het resultaat geworden is. Ondanks de opbouw van de blank middels zes driekantige strips weegt hij maar iets meer dan 300 gram. Ik zet er een Shimano Stradic 1500 met 15 lbs gevlochten lijn op en dan heb je voor het struinwerk gewoon een lichte, mooi gebalanceerde combinatie waarin enorm veel latente power zit.
  Ik ben benieuwd of je nog meer reacties over een Hexagraph krijgt. Ik zie in ieder geval nooit iemand met een Hexagraph vissen, al moet daar bij vermelden dat ik ook nooit op druk bevist water te vinden ben.

  Overigens ben ik best benieuwd naar de afstelling van jouw pen tijdens het vissen. Zelf vis ik praktisch altijd zinkend. Ik bedoel daarmee de pen zodanig afstellen met zoveel lood dat er een centimeter van de antenne boven water staat. Na het monteren van haak en aas moet het pennetje wegzakken. Door het onderste loodje tien centimeter van de haak te zetten, en de pen zodanig te verschuiven dat alleen die ene centimeter antenne zichtbaar is, vis je dus strak op je aas. Tussen de planten vissend heb ik het idee dat het niet veel scherper en efficiënter kan. In verband met het vissen tussen de begroeiing kies ik ook meestal voor gevlochten lijnen. Echter, vis je in het open water, dan neem ik soms waar dat m'n vrienden onder water schrikachtig reageren op die lijn terwijl ze kort voor dat ik ingelegd heb, nog onbekommerd over de voerpek zwommen.
  Die gevlochten lijnen zijn in het open water natuurlijk voor de karpers een alarmsignaal, en ik wissel tijdens een visdag dan ook regelmatig van gevlochten naar nylon. Blijft die rechtopstaande lijn tussen lood en pen over. Op het moment dat je de zaak niet kunt camoufleren tussen de planten, dan zorg ik er tegenwoordig voor dat m'n onderste loodje op de bodem ligt, en m'n beaasde haak 50 tot 80 centimeters verderop. Het laatste stuk lijn dus op de bodem.
  Soms krijg ik op deze manier vissend schitterende weglopers, maar misschien wel vaker gebeurt er niets anders dan dat m'n voerplekje leegvreten wordt. Een dergelijk afstelling is gewoonweg niet scherp maar anderzijds blijven de karpers wel op het voer rondhangen. Ik ben er in ieder geval nog niet uit en helemaal niet happy mee.

  Misschien een leuk onderwerp voor een discussie, waarom schrijf jij hier niet eens een artikeltje over..??

  Groet uit Assen
  Tom Veenstra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een leuk bericht van Tom Veenstra uit Assen
  Helaas lukt het mij niet om Tom Een reaktie terug te sturen...
  Mijn berichten komen terug met de melding E-mail adres bestaat niet....


  Hoi Hans,

  In de eerste plaats een compliment over je leuke site: ik kijk er
  regelmatig naar en vindt je artikelen en de foto's over je
  penvisserij prima.

  De afgelopen winter heeft Bart voor mij een Hexagraph Avon nr 3
  gebouwd. Dat is eveneens een 11-voeter. De opgegeven test curve door
  B&W is 1,5 lbs, maar gaat in werkelijkheid eerder naar de 2 lbs toe.
  Reden van deze aanschaf was dat ik veel tussen de waterplanten vis en
  de dril van grote karpers met m'n 13-voeters (CJW CSL-H en Silver 1)
  me een tennis arm bezorgde. .!! Met een kortere stok met veel power
  in het ondereind kan je veel meer kracht zetten zonder daarbij je
  elleboog en polsgewrichten te ontzetten.
  Inmiddels heb ik een paar grote graskarpers op deze Hexagraph mogen
  drillen en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben de prestaties
  van deze stok. En ja, het oog wil ook wat. Bart heeft de hengel op
  mijn verzoek voorzien van een lang kurken handvat met reelringen om
  er een nostalgische uitstraling aan te geven. Nou, je vist zelf met
  BB hengels dus je kunt je voorstellen wat het resultaat geworden is.
  Ondanks de opbouw van de blank middels zes driekantige strips weegt
  hij maar iets meer dan 300 gram. Ik zet er een Shimano Stradic 1500
  met 15 lbs gevlochten lijn op en dan heb je voor het struinwerk
  gewoon een lichte, mooi gebalanceerde combinatie waarin enorm veel
  latente power zit.
  Ik ben benieuwd of je nog meer reacties over een Hexagraph krijgt. Ik
  zie in ieder geval nooit iemand met een Hexagraph vissen, al moet
  daar bij vermelden dat ik ook nooit op druk bevist water te vinden ben.

  Overigens ben ik best benieuwd naar de afstelling van jouw pen
  tijdens het vissen. Zelf vis ik praktisch altijd zinkend. Ik bedoel
  daarmee de pen zodanig afstellen met zoveel lood dat er een
  centimeter van de antenne boven water staat. Na het monteren van haak
  en aas moet het pennetje wegzakken. Door het onderste loodje tien
  centimeter van de haak te zetten, en de pen zodanig te verschuiven
  dat alleen die ene centimeter antenne zichtbaar is, vis je dus strak
  op je aas. Tussen de planten vissend heb ik het idee dat het niet
  veel scherper en efficiënter kan. In verband met het vissen tussen de
  begroeiing kies ik ook meestal voor gevlochten lijnen. Echter, vis je
  in het open water, dan neem ik soms waar dat m'n vrienden onder water
  schrikachtig reageren op die lijn terwijl ze kort voor dat ik
  ingelegd heb, nog onbekommerd over de voerpek zwommen.
  Die gevlochten lijnen zijn in het open water natuurlijk voor de
  karpers een alarmsignaal, en ik wissel tijdens een visdag dan ook
  regelmatig van gevlochten naar nylon. Blijft die rechtopstaande lijn
  tussen lood en pen over. Op het moment dat je de zaak niet kunt
  camoufleren tussen de planten, dan zorg ik er tegenwoordig voor dat
  m'n onderste loodje op de bodem ligt, en m'n beaasde haak 50 tot 80
  centimeters verderop. Het laatste stuk lijn dus op de bodem.
  Soms krijg ik op deze manier vissend schitterende weglopers, maar
  misschien wel vaker gebeurt er niets anders dan dat m'n voerplekje
  leegvreten wordt. Een dergelijk afstelling is gewoonweg niet scherp
  maar anderzijds blijven de karpers wel op het voer rondhangen. Ik ben
  er in ieder geval nog niet uit en helemaal niet happy mee.

  Misschien een leuk onderwerp voor een discussie, waarom schrijf jij
  hier niet eens een artikeltje over..??

  Groet uit Assen
  Tom Veenstra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen