woensdag 28 oktober 2009

Hang Him High snoekvissen met Hennie Hoefakker een verhaal met een knipoog

Op uitnodiging van Hennie Hoefakker
stap ik om 07.45 uur in mijn auto, op weg naar Amersfoort

Om mij alvast in de stemming te brengen stuurde Hennie per E-Mail mij deze vrij onduidelijke foto van een echte Jan Eggers spinner,die later op de dag symbolisch wat hoger komt te hangen...


Het is de bedoeling omstreeks 9.00 uur bij deze sympathieke Amersfoortse kei te arriveren om te gaan snoekvissen.

Aangekomen op de A2 moest ik al snel constateren dat de onvermijdelijke file roet in het eten ging gooien.
En zoals het hoort liet ik de NS machinist weten dat ik vooralsnog een niet te voorspellen vertraging ging oplopen met excuses voor het ongemak..voelt toch wel lekker dat ik dit bericht een keer te kan uitspreken aan iemand die 25 jaar lang ervoor heeft gezorgd mij in vertwijfeling en ontreddering op natte en tochtige perrons te hebben achtergelaten.
Gelukkig heeft de NS sinds kort een structurele oplossing gevonden om vertragingen te voorkomen.

Afijn moe en bezweet bel ik aan,en word hartelijk binnen gelaten door Hennie .
We gaan snoeken en het zweet gutst van mijn lichaam…

In de gang stond zijn complete karperuitrusting gereed om te worden verscheept naar zijn auto..In verwondering vroeg ik me af ..we gingen toch snoeken???

Mijn uitrusting bestond uit : 2 geavanceerde CJW Cor Spinhoven fucking good rod hightech special Pike gecarboniseerde 1,8 grams spinhengels special edition voorzien van een veder ultralichtgewicht echt parelmoer (collectors item)lepeltje….
Die toch in schril contrast stonden bij de van een loodzware spinner voorziene opgetuigde 3 lb karper afstandshengel van Hennie, die voorzien was een lichte Abu zeemolen, aangezien het werpgewicht van zijn spinner ongeveer 70 gram was bleek de combinatie toch te kloppen. Een groot karperlandingsnet maakte de zaak compleet.
Na het zoveelste bakkie koffie en de laatste nieuwtjes te hebben uitgewisseld was het tijd voor het uitwisselen van geschenken.
Hennie had 3 plastic zakjes uitgestald met exact dezelfde inhoud,ik mocht kiezen zei hij…dankbaar voor zijn gulheid wist ik de keus snel te maken.
Een zakje echte Jan Eggers spinners mocht ik de mijne noemen
Mijn cadeau voor Hennie bestond uit een echt karper Boeddha beeldje handgemaakt en gedeeltelijk met de mond geblazen.
Tevens voorzien van het nodige geluk uit Nepal .Na wat goedbedoelde tips over het juiste gebruik belande het kleinood boven op de kast.

Eindelijk we gaan vissen!
Na ongeveer een kleine drie kwartier door heel Amersfoort gereden te hebben kwamen we uiteindelijk aan in de polder.
Een prachtig uitziend snoekerig slootje was de beloning na deze helse rit.Vissen was er voor Hennie nog niet bij,eerst moest de zilverreiger op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Het beschermde spierwit gevleugelde arme beest bevond zich kikkeretend op ongeveer 300 meter afstand…
Na wat worpjes gemaakt te hebben besloten we een paar honderd meter verderop een nieuwe poging te wagen. Het van met houten paaltjes voorziene omlijste bruggetje zorgde er al snel voor dat mijn parelmoer lepeltje bleef hangen, heb je er een?? vroeg Hennie…nee ik zit vast aan een paal!!riep ik terug. Gelukkig door mijn lenigheid was ik makkelijk in staat een sloot van 2,5 meter breed over te springen .


Om op de plek des onheil het bijzondere kleinood te pakken moest ik helaas een volgelopen laars op de koop toe nemen.


Na vele stekken te hebben bevist , kwamen we uiteindelijk aan bij een prachtig meertje.
Hennie vertelde mij de plek waar ALTIJD snoek aanwezig is…een over het water hangende boom.
Tijdens mijn eerste worp zat mijn ook al niet meer te verkrijgen ultralichte Heintz lepeltje vast aan de onderwater jungle(kenners onder ons weten waar ik over spreek)
Heb je er een ??? vroeg Hennie… nee ik zit vast aan een tak riep ik.!!
Tot mijn verbijstering en bewondering klom Hennie in de boom,die nog meer door zijn aanwezigheid gevaarlijk richting water begon over te hellen, Hennie had ook zijn karperschepnetsteel meegenomen..en begon hiermee zeer agressief en  genadeloos op de tak in te hakken die mijn collector item in zijn greep hield. Gelukkig waren we met de auto van Hennie op pad ,zodat een eventueel nat pak van hem mijn auto geen schade zal berokkenen

Note: Gezien mijn chronische watervrees en chronische smetvrees zou ik dat nooit voor iemand doen.

Uiteindelijk lukte het Mijn Held!! om het lepeltje te bevrijden!! Met een zucht van verlichting koesterde ik mijn herwonnen Heintz.
Hennie is ondertussen wel de redder in de nood gebleken,eeuwige roem is nu wat mij betreft zijn deel!! Een echte vismaat!!
Helaas moet ik wel vermelden dat hij zo hard heeft staan in te hakken op mijn lepeltje, met zijn schepnetsteel…dat het lepeltje met een verminkt gedeeltelijk afgebroken dregje en een sieroog minder verder moet,tevens is de verzamelaarswaarde behoorlijk gezakt!


Op naar de volgende stek,een soort beekje prachtig gelegen en het nabij gelegen bos schitterend van herfstooi voorzien.

Ook hier mochten we het geluk niet proeven, helaas moest Hennie vrij snel zijn veel geroemde Jan Eggers spinner inleveren aan een van de hoogste takken van een boom..Hang Him High mompelde ik in gedachten...dankzij zijn 3 lb karperhengel in combinatie met 50 lb gevlochten lijn..wist Hennie door veel kracht te zetten de boom toch vervaarlijk te laten buigen desalnietemin had de boom toch een doorsnee van 50 cm…de boom gaf zich uiteindelijk niet gewonnen...
Met een enorme knal (waar passerde fietsers behoorlijk van schrokken) brak zijn 50 LB gevlochten lijn....
Aangezien ik nogal dure merk kleding droeg weliswaar beschikbaar gesteld door mijn sponsers, en een chronische hoogtevrees heb, besloot ik van zijn lievelingsspinner een foto te maken als compensatie voor de getoonde moed van Hennie en als herinnering voor later..dat doe je gewoon voor je vismaat!!Toch??
Paddenstoel en herfsttint fotograferend en pratend met wildvreemde joggende voorbijgangers vermaakten wij ons prima! Er is blijkbaar meer dan alleen vissen!


Gezien we binnen een straal van 50 km van Amersfoort zo een beetje alle wateren hebben gehad besloten we ons verlies te nemen en visloos huiswaarts te keren.Na een gezellige ontmoeting met zijn vrouw besloot ik ook maar eens huiswaarts te keren om in ieder geval voor donker thuis te zijn.

Hennie bedankt voor deze leuke en gezellige dag, volgende keer gaan we bij mij de boel onveilig maken.


Groeten Hans

Tot slot moet ik toch nog bekennen dat Hennie er een flinke snoek aan heeft gehad op deze plek,
Mochten jullie de andere kant van dit verhaal willen lezen, kijk dan op http://sfeerkarper.blogspot.com/Door waarschijnlijk een te lichte materiaal keuze lukte het hem niet de haak te zetten......helaas de snoek schoot los.erg jammer...

1 opmerking:

  1. Dank je wel Hans voor jou verhaal maar ik zal de waarheid eerdaags plaatsen.
    Grrr.Hennie

    BeantwoordenVerwijderen